10 ongeschreven regels op de piste

10 ongeschreven regels op de piste

Als je op wintersport gaat heb je een aantal duidelijke regels die je moet volgen, voor zowel je eigen veiligheid als voor die van anderen. Ook zijn er een aantal ongeschreven regels op de piste, het zijn geen officiële regels, maar je wordt wel raar aangekeken als je je hier niet aan houdt. Daarom hebben wij de 10 ongeschreven regels op de piste voor jou op een rijtje gezet.

 1. Ga nooit onnodig stil staan midden op de piste of bergpad
  Dit zorgt voor onnodige irritaties en voor opstoppingen. Als je dus ergens moet wachten op iemand, doe dit dan op een plek waar je niemand in de weg staat.

 2. Niet stilstaan aan het einde van de lift
  Veel mensen vinden het nogal spannend om uit een lift te stappen. Dit wordt nog erger als er een groep mensen staat te wachten op een achtergebleven vriend. Ski dus gelijk door naar het einde van de lift of wijk uit naar links of rechts.

 3. Geen harde muziek aan
  Veel mensen gaan op wintersport voor de rust en de natuur. Die kan hevig verstoort worden door harde muziek. Dit geldt niet alleen voor op de piste maar ook in de lift is dit heel erg onbeschoft. Harde muziek is dus echt een not done!

 4. Niet voorkruipen bij de skiliften
  In het hoogseizoen kan het nog wel eens voorkomen dat je in de rij moet staan voor een skilift. Iedereen wil natuurlijk zo snel mogelijk weer boven op de piste staan. Toch is het wel zo netjes en beleefd om op je beurt te wachten. Zo raakt er niemand geïrriteerd.

 5. Niet de hele tafel in beslag nemen
  Als het lunchtijd is, is het vaak gigantisch druk in de restaurants op de piste. Leg dan je handschoenen, helm en skibril niet op de tafel, maar op de grond. Zo kunnen er meer mensen bij jullie aan de tafel zitten.

 6. Gooi geen afval uit de skilift
  Als de sneeuw in de zomer wegsmelt, worden er kilo’s aan afval gevonden onder de skiliften. Dit is erg slecht voor het milieu, dus probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen.

 7. Fooi
  Als je wat aan de bar koopt is fooi geven niet nodig. Maar ga je wat eten of drinken in een restaurant met bediening is fooi geven wel netjes.

 8. Neem geen twee plekken in bezit
  Als je in een stoeltjeslift zit, leg dan bijvoorbeeld je handschoenen op je schoot neer en niet op de stoel naast je. Zo kunnen er meer mensen mee naar boven en worden de rijen korter.

 9. Ga niet zonder controle skiën
  Zonder controle en met volle vaart van de piste afgaan kan misschien een keer leuk zijn, maar dit is nogal gevaarlijk. Doe dit dus niet! Je brengt hiermee niet alleen jezelf in gevaar maar ook anderen. Als je de controle vaak verliest en je met volle vaart naar beneden raast is het misschien verstandig om nog een paar lesjes te nemen. Dit kan ook al in Nederland! (Lees; Beste manieren om op ski les in Nederland te gaan)

 10. Elkaar helpen
  Als je iemand ziet liggen op de piste die niet meer overeind kan komen of wat dan ook, dan is het wel zo netjes om diegene even in de benen te helpen. Dit zou jij omgekeerd namelijk ook graag willen.

Dit vonden wij de 10 belangrijkste ongeschreven  regels op de piste, vind jij dat er nog een belangrijke regel mist? Laat ons dit dan weten! We zijn benieuwd. 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *